Hoe bloembollen planten?

Bloembollen, Tips

Kijk eerst even waar je de bloembollen planten wilt. De meeste soorten bloembollen verkiezen een zonnig plekje, maar kijk voor de zekerheid even op het plantetiket of vraag het even bij ons in het tuincenter.

Maak de aarde goed los met een spade op de plaats waar de bloembollen komen. Dan is de aarde makkelijk bewerkbaar. Graaf een gat met een spade of een bollenplanter.
Plant de bloembol met de punt naar boven, bedek met grond en druk voorzichtig aan.

Houd voor de plantafstand 3x de breedte van de bol aan, en houd voor het planten 2 à 3x de hoogte van de bol aan. Tulpen van 5 centimeter moeten dus 10 à 15 centimeter diep en 15 cm uit elkaar worden geplant.
Maar ook hier geldt: check altijd ook het plantetiket of vraag het even na. Zo moeten begonia’s en dahlia’s vlak onder het oppervlak geplant worden.

Bloembollen in pot kan je ook kopen in je tuincenter, deze bollen werden reeds in pot ingeplant en kan je direct in je tuin of in potten plaatsen, je hoeft dan niet meer te wachten tot wanneer ze uitkomen. Of je kan er eerst binnenhuis van genieten en ze achteraf buiten uitplanten.

Wanneer bloembollen planten?

Voorjaarsbloeiende bloembollen zoals tulpen, narcissen en hyacinten plant je vanaf september tot december, best vóór het hard gaat vriezen.

Zomerbloeiende bloembollen zoals dahlia’s, begonia’s, lelies en anemonen moeten in het voorjaar de grond in, zodra de kans op nachtvorst voorbij is.

Moet ik mijn bloembollen water geven?

Geef de voorjaarsbloeiende bloembollen meteen na het planten water. Zo worden ze aangespoord om wortels te maken. Hoe eerder de wortels gevormd zijn, hoe beter de bloembol tegen kou en vorst kan.

Bloembollen in potten hebben in de periode na het planten ook nog water nodig omdat de grond in potten sneller uitdroogt.

Zomerbloeiende bloembollen hebben direct na het planten extra veel water nodig. Houd de grond in de tuin of in de potten/plantenbakken na het planten vochtig.

Bloeien mijn bloembollen volgend jaar terug?

Bloembollen zijn onderverdeeld in drie soorten: enkeljarige, meerjarige en verwilderingsbollen. Enkeljarige bollen bloeien het eerste jaar op hun allermooist, en komen het volgende jaar ook nog op. Na verloop van tijd is de bloei over. Meerjarige bollen zijn bloembollen die meerdere jaren achter elkaar bloeien. Verwilderingsbollen komen ook ieder jaar terug, maar breiden zich ook nog eens uit.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief