Moestuinweken

Van zaterdag 29 februari tot 10 april zetten wij de moestuin in de kijker!

 • Actie ‘s
 • Lekkere Recepten gratis mee te nemen
 • Handige tips en trucks
 • Extra groot aanbod met speciale soorten.
 • Deskundig advies

Elke week ander thema.

 • 29 februari t.e.m. 6 maart: week van de aardappel
 • 7 maart t.e.m. 13 maart week van het fruit.
 • 14 maart t.e.m. 20 maart: kruidenweek
 • 21 maart t.e.m. 27 maart: week van de sla
 • 28 maart t.e.m. 3 april: bloemen voor de (moes)tuin
 • 4 april t.e.m. 10 april: tomatendagen

Moestuin

Voor je moestuin ben je bij ons aan het juiste adres, wij kunnen je helpen met bijna alles wat je voor je moestuin nodig hebt, van een klein pottentuintje tot alles voor de grotere moestuin, wij hebben het voor U. Ook voor advies kan je je wenden tot onze specialisten Dirk en Robin, zij zullen je helpen bij het maken van de juiste keuze, teeltadvies verstrekken of een oplossing zoeken wanneer er zich toch problemen zouden voordoen.

Oranjeband zaden

Bij ons vind je de oranjeband zaden voor de professionele hobbytuinier.

Oranjeband zaden kan terugzien op een rijke historie en een jarenlange, opgebouwde ervaring in het zaadvak. Oranjeband zaden is in 1984 ontstaan door de fusie tussen de zaadbedrijven A. Zwaan Jr. BV (1884) te Enkhuizen, Wouda Zaden BV (1879) te Steenwijk en de consumentenactiviteiten van Nunhem Zaden BV (1916).

Het brede assortiment bestaat uit ruim 500 soorten kwalitatief hoogwaardige zaden. De zakjes zijn goed afgesloten en staan garant voor een hoge kiemkracht tijdens de aangegeven periode. De zaden zijn verpakt in een aantrekkelijk en goed afgesloten verpakking met een formaat van 12,7×8,7cm. Alle verpakkingen zijn voorzien van een Nederlandse zaai-instructie.

Groenteplanten

Maar niet alleen zaden zijn bij ons te vinden, ook een gans assortiment van plantklare jonge frisse groenteplanten, dit alles uit het gamma van plantenkwekerij BPK te Duffel, en van diverse andere kwekerijen uit België en Nederland. In totaal meer dan 100 verschillende groente soorten en rassen.

Ons assortiment wordt wekelijks bijgestuurd volgens beschikbaarheid op de kwekerijen.

Ook plantaardappelen, plantgoed van uien, sjalot…. En nog zoveel meer is bij ons verkrijgbaar.

Verder in ons assortiment, -potgronden, bodemverbeteringsmiddelen, meststoffen, kalk, planten beschermingsmiddelen en biologische middelen om uw planten te beschermen of te versterken tegen diverse plagen en ziektes.

Voor gereedschap, kruiwagens of begietingsmaterialen voor kleine of grotere moestuinen ben je bij ons aan het juiste adres.

Kruidentuin

Kruiden, één van onze specialiteiten. Met meer dan 100 verschillende kruiden in het assortiment kunnen we gerust zeggen, dat als je het bij ons niet vindt zal je het waarschijnlijk nergens vinden.

Zelf kruiden kweken in je eigen kruidentuin

Vergeet de pieterige kruidenplantjes die je koopt in de supermarkt. Kruiden kan je makkelijk zelf kweken in je tuin of in potten op je terras of balkon. Je hebt er niet veel plaats voor nodig en kruiden stellen geen hoge eisen wat standplaats en onderhoud betreft. Starten met kruidenplantjes uit ons zeer ruime assortiment sterke groeikrachtige planten is veel makkelijker en zal een veel beter resultaat opleveren. De doorlevende Kruiden kan je het hele jaar door planten.

Potten bieden het voordeel dat je de kruiden ook makkelijk kan verplaatsen zodat ze steeds de ideale groeiomstandigheden hebben. In de winter kan je ze zelfs binnen zetten.

Tip: Elk jaar moet je ook de grondkwaliteit in je potten controleren. Die verarmt immers sneller dan bij volle grond. Regelmatig nieuwe potgrond en de nodige extra voedingsstoffen toedienen vormen hier de oplossing.

Een kruidentuin van klein tot groot

Een kruidentuin maak je zo groot of zo klein als je zelf wenst. Je kan hem aanleggen in volle grond in je tuin of op je terras of balkon in bakken of potten. Maar ook de vensterbank van je keuken biedt voldoende plaats voor lekkere en geurige kruiden, of de vierkante metertuin is ook perfect voor het kweken van kruiden indien je over niet al te veel plaats beschikt. Hoe dichter je kruidentuin bij je keuken gelegen is, hoe vaker je ook gebruik zal maken in je gerechten van je eigen gekweekte kruiden.

Leg je kruidentuin aan op de juiste plaats

Zorg voor een rijke, maar niet te natte of te zure bodem, kruiden houden hier niet van. Ze groeien het best in goed gedraineerde, losse, droge en kalkrijke grond. Zorgen voor een goede afwatering is érg belangrijk, zeker in perioden met veel regen. Je kan ook je kruiden planten in verhoogde bedden. Hierdoor kan je makkelijker zelf de ideale samenstelling van de bodem controleren. Ook de afwatering zal zo een stuk makkelijker verlopen.

Controleer zeker ook de zuurtegraad van de grond. Die mag voor kruiden niet te hoog zijn. Is dit toch het geval, voeg dan de nodige kalk toe aan de grond. Zo kan je de zuurtegraad van de bodem verminderen.

Kies ook voor je kruidentuin een zonnige plaats uit. Omdat de meeste kruiden uit zuiderse landen komen, kunnen ze best wat zon verdragen. Ideaal is wanneer deze bovendien ook nog beschut is tegen de wind en slechte weersomstandigheden. Op die manier zullen je kruiden beter bestand zijn tegen ons niet altijd even schitterend klimaat. Dit geldt zeker voor mediterrane kruiden zoals tijm, rozemarijn, lavendel, salie, enz… Andere eenjarige kruiden die het goed doen in de zon zijn: rucola, koriander, basilicum, dille, kamille, goudsbloem, enz… Sommige kruiden gedijen dan weer wat beter in halfschaduw of schaduwrijke plaatsen. Hier denken we bijvoorbeeld aan: kervel, peterselie, bieslook, munt, dragon, duizendblad, pepermunt, citroenmelisse, lievevrouw bedstro, bosaardbeien, enz…

Winterharde kruiden

Wanneer de zomer voorbij is, houden sommige kruiden op met bloeien. Toch zijn er een aantal kruiden die overwinteren nadien. Laat ze in je moestuin of kruidenbak staan en het jaar nadien heb je weer lekkere kruiden. Hierbij enkele van de meest courante winterharde kruiden en hun gebruik.

Tijm, een kruid dat in vele gerechten thuis is. Denk maar aan zoals stoofpotjes, wildgerechten, pasta’s en marinades. Bovendien heeft het een antibacteriële en ontsmettende werking heeft.
Tijm verliest in de winter zijn blaadjes, maar zal in het voorjaar weer nieuwe scheuten aanmaken.

Rozemarijn, heerlijk in winterse stoofpotjes! In de zomer groeit het plantje flink. In de winter niet, maar het blad blijft wel, dus kan je gewoon verder oogsten.

Munt, een klassieker onder de kruiden, lekker in zowel in cocktails als salades.
In de winter verdwijnen de blaadjes, maar deze woekerende plant zal weer snel in het voorjaar opduiken.

Oregano, dit kruid geeft een karakteristieke smaak aan jouw pizza en typisch Italiaanse gerechten.
In de winter verdwijnt hij om dan in het voorjaar terug op te duiken.

Salie, al eens gecombineerd met pompoen? Deze gaan heerlijk samen!
Je oogst de bladeren in de herfst en in het voorjaar zal de plant weer verder uitlopen

Peterselie, de frisse, hartige smaak past bij oneindig veel gerechten zoals sauzen, soepen, vis, … Ook als garnituur is het een dankbaar kruid. Peterselie kan overwinteren, maar is afhankelijk van hoe streng de winter is en of het in pot of volle grond wordt gezet.

Fruittuin

Naast een moestuin of kruidentuin kan je natuurlijk ook starten met je eigen fruittuin.  Die levert je in het najaar een lekkere oogst op aan sappig en gezond fruit.

Je kan starten met kleinfruit zoals frambozen, witte bessen, rode bessen, braambessen, kruisbessen, enz. Kleinfruit groeit immers op struiken en niet aan bomen. Je hebt er minder plaats voor nodig in je tuin en de meeste planten zijn zelfbestuivend. Eén plant volstaat dan om heerlijk fruit te oogsten.

Planten van fruitstruiken

Fruitstruiken worden veelal in potten aangeboden en kan je gans het jaar door planten. planten ruim voor de aanvang van de winter zorgt ervoor dat ze dan reeds een goed wortelgestel ontwikkelen. Dit maakt de planten sterker en beter bestand tegen de winterkou. Kleinfruit kan je ook in het voorjaar planten, wel af en toe aangieten is dan een vereiste. Meer zon en hogere temperaturen zal zeker de groei van de planten stimuleren. In het voorjaar dragen fruitplanten meestal mooie bloesems. De oogst is pas in het najaar te verwachten. Oefen zeker voldoende geduld met je fruittuin. De meeste planten hebben  een tweetal jaar nodig om productief te worden.

Fruit plant je best aan op een zonnige plaats

De fruittuin heeft, net zoals de moestuin en kruidentuin, veel licht en zon nodig. Veel zon bevorderd niet alleen de groei, maar ook krijgen de vruchten hierdoor een beter suikergehalte. Een goed suikergehalte levert fruit op met een intensere smaak. Kies daarom voor je fruittuin een plaats die zeker in de namiddag en avond in de zon ligt. Het zonlicht is dan immers feller dan in de ochtend.

Fruitstruiken kan je dus makkelijk combineren met je moestuin. Let er wel op dat ze het zonlicht niet wegnemen voor je groenten. En vaak is het nodig om de vruchten op je fruitstruiken met netten te beschermen tegen vogels. Staan je fruitstruiken ver van elkaar, dan zal dit meer tijd vragen dan wanneer ze eerder samen gegroepeerd staan.

Hoeveel verschillende soorten fruit je kan planten hangt natuurlijk af van de grootte van je tuin. Met fruitstruiken kan je je tuin ook verdelen in kleinere zones door hagen van fruit aan te planten. Heb je niet veel plaats in je tuin plant dan een “snoephaag” aan met diverse soorten kleinfruit met wisselende oogsttijden waarvan je gedurende een langere periode volop kan genieten. Heb je eerder een grotere oogst nodig van dezelfde fruitsoort, voor het maken van confituur bijvoorbeeld, dan moet je meer struiken of bomen planten die hetzelfde fruit dragen. Ook voor fruitstruiken is een luchtige bodem erg belangrijk. Die bevat veel zuurstof en voedsel en water dringt er makkelijker in door. Je kan de bodem op de plaats waar je fruitstruiken gaat planten, verrijken met humus of potgrond. Een lichte en zanderige bodem is ideaal voor het aanleggen van een fruittuin. Op een zware klei-achtige bodem kan je eventueel perliet of zand in de grond mengen om de bodem beter waterdoorlatend te maken. Wanneer je vooral bosbessen, veenbessen of cranberries wenst te planten meng dan voldoende potgrond en tuinturf in de grond, dat is dan weer noodzakelijk om dat deze fruitsoorten houden van een zure bodem.  Gebruik organische meststoffen en potgrond en werk deze zeker voldoende diep in de bodem in. Zo krijgt die een lossere structuur wat noodzakelijk is voor de fruitplanten. Wortels kunnen in een losse bodem immers veel beter groeien. Dit zorgt dan weer voor een betere opname van voedingsstoffen, voor mooiere planten en vruchten met een betere smaak. Fruitplanten hebben uiteraard voldoende water nodig om te kunnen groeien. Maar ze verdragen zeker geen natte voeten. Het is daarom aan te raden om enkel te besproeien indien het echt te droog is. En je kan beter een of tweemaal per week goed gieten in plaats van alle dagen een beetje.( maak eventueel een gietrand rond de stam en geef hierin water.) Is de bodem in je tuin vaak te nat, plant je fruitstruiken dan op een heuveltje. Dit zorgt voor een betere afwatering en voorkomt een te natte bodem rond de wortels van de fruitplanten.

De juiste verzorging

Jaarlijks snoeien is voor sommige fruitplanten noodzakelijk. Voor andere dan weer niet. Hou hier rekening mee wanneer je fruitplanten kiest voor je fruittuin. Hou de zuurtegraad van de bodem onder controle door in het najaar te kalken. Bemest de grond met organische meststoffen. Organische meststoffen zorgen voor een trage, maar langdurige werking. Dit stimuleert zowel de groei van de fruitplant als de vorming van mooie en talrijke vruchten.

Bestuiving

Voor heerlijk sappig fruit uit je eigen tuin, kom langs bij tuincenter Van Nuffelen en wij helpen U verder met de juiste rassenkeuze en andere praktische vragen. Lekker en gezond fruit uit je eigen tuin is helemaal niet moeilijk om te telen. Zorg vooral voor voldoende variatie, die regelt de bestuiving!

Bestuivingstabel fruitbomen

Wat is de beste bestuiver van uw fruitboom?

Diverse fruitbomen zijn zelfbestuivend. Er zijn echter ook heel veel fruitbomen die kruisbestuiving van een ander ras nodig hebben om vruchten te kunnen geven. Hieronder vindt u een bestuivingstabel van de meest voorkomende soorten appel, peer, pruim en kers. Voor veel zelfbestuivende soorten geldt dat ze het vaak wel beter doen en meer vruchten geven wanneer er naast de zelfbestuiving ook kruisbestuiving plaats vindt met een ander ras.

Appel

Peer

Pruim

Kers

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief