Wanneer de zomer voorbij is, houden sommige kruiden op met bloeien. Toch zijn er een aantal kruiden die overwinteren nadien. Laat ze in je moestuin of kruidenbak staan en het jaar nadien heb je weer lekkere kruiden. Hierbij enkele van de meest courante winterharde kruiden en hun gebruik.
Tijm, een kruid dat in vele gerechten thuis is. Denk maar aan zoals stoofpotjes, wildgerechten, pasta’s en marinades. Bovendien heeft het een antibacteriële en ontsmettende werking heeft.
Tijm verliest in de winter zijn blaadjes, maar zal in het voorjaar weer nieuwe scheuten aanmaken.
Rozemarijn, heerlijk in winterse stoofpotjes! In de zomer groeit het plantje flink. In de winter niet, maar het blad blijft wel, dus kan je gewoon verder oogsten.
Munt, een klassieker onder de kruiden, lekker in zowel in cocktails als salades.
In de winter verdwijnen de blaadjes, maar deze woekerende plant zal weer snel in het voorjaar opduiken.
Oregano, dit kruid geeft een karakteristieke smaak aan jouw pizza en typisch Italiaanse gerechten.
In de winter verdwijnt hij om dan in het voorjaar terug op te duiken.
Salie, al eens gecombineerd met pompoen? Deze gaan heerlijk samen!
Je oogst de bladeren in de herfst en in het voorjaar zal de plant weer verder uitlopen
Peterselie, de frisse, hartige smaak past bij oneindig veel gerechten zoals sauzen, soepen, vis, … Ook als garnituur is het een dankbaar kruid. Peterselie kan overwinteren, maar is afhankelijk van hoe streng de winter is en of het in pot of volle grond wordt gezet.