Tuin & terrasplanten

Voor een droomtuin

Buitenplanten

Een enorm aanbod om van uw tuin of terras een plaats te maken waar het prettig vertoeven is. Iedereen zit toch graag in de tuin of op het terras te genieten van het mooie weer en de prachtige kleuren en geuren van bloemen en planten.

Ons uitgebreid assortiment mooie tuinplanten stelt u in staat om uw tuin of terras in te richten naar eigen smaak en voorkeur.

Net zoals we planten en decoratie in huis gebruiken om sfeer te scheppen, gebruiken we tuinplanten om buiten sfeer te creëren.

Tuinplanten kunnen we indelen in enkele grote groepen, nl.

 • Bomen, sierheesters en coniferen
 • Vaste planten en siergrassen
 • Rozen en klimplanten
 • Eenjarige en kuipplanten
 • Bloembollen
 • Moestuin, Kruidentuin en fruit

Waarom uw planten bij bloemen en plantencenter Van Nuffelen kopen?

Door onze jarenlange ervaring en contacten met kwekers in binnen- en buitenland zijn we in staat om steeds kwaliteitsplanten aan scherpe prijzen aan te bieden.

Tevens kunnen we regelmatig speciale of nieuwe soorten aanbieden die moeilijk of nog niet in de reguliere handel te verkrijgen zijn.

Hoe uw aangekochte bomen en struiken planten?

6 stappen naar succes.

Planten in pot kan je op elk moment planten. Planten met een kluit of op blote wortel kan je enkel planten als ze in winterrust zijn, van begin november tot april afhankelijk van de weersomstandigheden.

 • Verwijder de pot en eventuele beschadigde bladeren en dompel de planten gedurende een minuut in een emmer water. Struiken met blote wortel hebben iets langer nodig, zo’n 30 minuten.
 • Plant ze zo snel mogelijk als ze uit de pot komen, zo bescherm je de wortels.
 • Maak een ruim plantgat, ongeveer twee keer de breedte en hoogte van de kluit of wortel. En zorg voor voldoende afwatering, zeker bij zware of dicht geslempte gronden.
 • Meng de uitgegraven grond met bodemverbeteraar (vivimus), en zet de plant in het plantgat. Spreid de wortels van planten met blote wortel goed uit.
 • Vul nu het plantgat, en druk goed aan met de handen. Zet eventueel bij bomen of grotere struiken een steunstok en bevestig deze aan de plant. (Dit zorgt ervoor dat de jonge wortels van pas geplante bomen of struiken niet steeds weer breken bij sterke wind.)
 • Geef zeker bij droog of warm weer veel water, blijf de planten het eerste jaar na het planten bij droogte regelmatig water geven.

Bomen, sierheesters en coniferen

Bomen

In ons gamma kan je diverse soorten bomen vinden, van kleine soorten tot de grotere exemplaren.

De soorten die niet in voorraad zijn kunnen bij ons steeds besteld worden.

Sierheesters en struiken

In ons aanbod van struiken en sierheesters vind je zowel bladverliezende als groenblijvende soorten, geschikt voor vele toepassingen in de tuin of op het terras. Bloeiende en bes dragende heesters, vorm gesnoeide heesters, bodembedekkers, haagplanten en heideplanten en nog veel meer… en ook hier geldt wat niet voorradig is kan op bestelling geleverd worden.

Door planten in container te gebruiken kan je bijna heel het jaar door planten. Het ganse jaar door hebben wij een ruime voorraad van heesters in ons assortiment, steeds seizoen gebonden.

Struiken hebben in tegenstelling tot bomen (bijna) geen stam; ze beginnen vlak boven de grond te vertakken.

Coniferen

Coniferen (ook naaldbomen genoemd) zijn bijna steeds groenblijvend en geven zo het hele jaar kleur en structuur aan je tuin of terras, enkel de Lariks verliest zijn naalden.

Er zijn diverse soorten van bodem bedekkende en dwergvormen tot haagplanten en prachtige solitairen.  Coniferen vragen weinig onderhoud en zijn zeer winterhard.

Vaste planten, bamboe en siergrassen

Vaste planten

In ons assortiment hebben wij steeds een grote selectie van vaste planten, ook kruidachtige of doorlevende planten genoemd. Ze onderscheiden zich van de sierheesters of struiken doordat ze geen houtachtige stengels vormen. De meeste soorten sterven in de winter bovengronds af en komen in de lente met nieuwe scheuten terug uit de grond. Vaste planten worden steeds in pot geleverd zodat ze gans het jaar door kunnen geplant worden. Onder de vaste planten bevinden zich naast bodembedekkers, rotsplanten en borderbloemen ook rasechte snijbloemensoorten.

Wij raden u aan om vaste planten in de tuin steeds in kleine of grotere groepen per soort te planten om zo een harmonieus effect te verkrijgen.

Bamboe en siergrassen

Bamboes zijn siergrassen met houtige stengels, die in de winter het grootste deel van hun bladeren behouden. Hun groeihoogte wordt sterk bepaald door hun standplaats.

Sommige soorten kunnen woekeren; gebruik Root control (een antiwortelscherm) om dit te verhinderen.

Bamboes en grassen zorgen voor een mooi contrast met de bladplanten in uw tuin. Er zijn er van verschillende hoogtes en voor uiteenlopende standplaatsen. Ze staan steeds in pot.

Siergrassen hebben kruidachtige stengels die meestal in de herfst prachtig verkleuren en dan afsterven.  Behalve het afsnijden na de winter van de afgestorven halmen vragen ze weinig of geen onderhoud.

Eénjarige en kuipplanten

Eénjarige planten ook wel perkplanten genoemd, zijn vrolijk bloeiende planten die een ganse zomer mooi bloeien in een pot of balkonbak of gewoon in de tuin. Als je ze in bakken of potten zet zorg dan voor goede potgrond en geef voldoende meststoffen, zorg ook voor een goede afwatering. Te veel water in de potten verzuurd de potgrond en tast de wortels aan. Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen dan belonen deze planten u met telkens opnieuw een massa bloemen tot laat in de herfst.

De meeste kuipplanten vinden hun herkomst in de landen rond de middellandse zee.

Deze kuipplanten zoals Oleander, Lantana, Abutilon, of Fuchsia houden van een warme plek op het terras of in de tuin, maar in het najaar moeten ze naar binnen. Een koele onverwarmde ruimte is voor de meeste al voldoende. Geef ze in de winter weinig water (niet laten uitdrogen).

Wanneer ze in het voorjaar weer gaan uitlopen kan je ze verpotten en wat terugsnoeien.

Bloembollen

Er zijn twee soorten bloembollen, eerst en vooral de voorjaarsbloeiende soorten zoals hyacinten, tulpen, narcissen, krokussen, blauwe druifjes enz… de naam zegt het zelf deze bloeien in het voorjaar. Daarnaast zijn er ook zomerbloeiende soorten zoals dahlia, gladiolen, freesia, agapanthus….

Veel gestelde vragen

Kijk eerst even waar je de bloembollen planten wilt. De meeste soorten bloembollen verkiezen een zonnig plekje, maar kijk voor de zekerheid even op het plantetiket of vraag het even bij ons in het tuincenter.

Maak de aarde goed los met een spade op de plaats waar de bloembollen komen. Dan is de aarde makkelijk bewerkbaar. Graaf een gat met een spade of een bollenplanter.
Plant de bloembol met de punt naar boven, bedek met grond en druk voorzichtig aan.

Houd voor de plantafstand 3x de breedte van de bol aan, en houd voor het planten 2 à 3x de hoogte van de bol aan. Tulpen van 5 centimeter moeten dus 10 à 15 centimeter diep en 15 cm uit elkaar worden geplant.
Maar ook hier geldt: check altijd ook het plantetiket of vraag het even na. Zo moeten begonia’s en dahlia’s vlak onder het oppervlak geplant worden.

Bloembollen in pot kan je ook kopen in je tuincenter, deze bollen werden reeds in pot ingeplant en kan je direct in je tuin of in potten plaatsen, je hoeft dan niet meer te wachten tot wanneer ze uitkomen. Of je kan er eerst binnenhuis van genieten en ze achteraf buiten uitplanten.

Voorjaarsbloeiende bloembollen zoals tulpen, narcissen en hyacinten plant je vanaf september tot december, best vóór het hard gaat vriezen.

Zomerbloeiende bloembollen zoals dahlia’s, begonia’s, lelies en anemonen moeten in het voorjaar de grond in, zodra de kans op nachtvorst voorbij is.

De voorjaarsbloeiende bloembollen zoals narcissen, krokussen, tulpen en hyacinten zijn winterhard en kan je gewoon in de grond laten zitten. Het jaar erop komen ze weer terug.

De meeste zomerbloeiende bloembollen zijn wel vorstgevoelig en moet je dus rooien voor de eerst vorst en op een droge, koele en vorstvrije plek bewaren. De volgende lente kan je opnieuw planten.

Knip na de bloei de bloemstengels af. Zo zal de bloembol geen energie meer steken in vormen van zaaddozen en des te meer in het versterken van de bloembol. Mest tijdens de bloei ook regelmatig bij zodat uw bollen voldoende aangesterkt zijn na de bloei. Als het blad en de steel volledig afgestorven is, haal je de bloembol uit de grond. Verwijder de grond voorzichtig, knip ze terug tot juist boven de bol of knol en leg ze in een kistje op een laagje krantenpapier. Zet op een droge, koele en vorstvrije plek.

Ja hoor, bloembollen kun je ook prima in potten planten. Zorg ervoor dat de pot groot en diep genoeg is, en dat er een gat onderin zit, zodat het teveel aan water kan weglopen. De pot moet minimaal drie keer de hoogte van de bloembol hebben.

Leg onderin de pot een laag oude potscherven, Hydro korrels of grind voor een goede waterafvoer.
Strooi een laag potgrond over de potscherven, Hydro korrels of grind.
Plant de bloembollen in de potgrond. Voor een kleurrijk resultaat gebruik je extra veel bloembollen. Ze kunnen dichter op elkaar geplant worden dan in de tuin, maximaal een boldikte uit elkaar.
Doe bovenop de bloembollen een laag potgrond en druk dit stevig aan. Geef als laatste stap flink water.
Zorg ervoor dat de potten worden beschermd tegen strenge vorst. Dit doe je door jutte of noppenfolie om de pot te doen. Je kunt ze gedurende de vorstperiode ook binnen op een onverwarmde plaats zetten.

Etagebeplanting is een manier om bloembollen te planten en veel langer bloei te hebben op dezelfde plek. Het betekent dat bloembollen in laagjes boven op elkaar worden geplant, net als de etages van een flat. De laatbloeiende bloembollen komen onderin en de vroegbloeiende bloembollen bovenin. Doordat de bloembollen in laagjes van juiste bloeivolgorde worden geplant, bloeien de vroegbloeiers, zoals krokussen, als eerste. Daarna volgen de bloembollen die op een later moment bloeien, zoals hyacinten en tulpen. Deze opvolgende bloei zorgt ervoor dat je extra lang kunt genieten – van januari tot soms wel in mei.

Geef de voorjaarsbloeiende bloembollen meteen na het planten water. Zo worden ze aangespoord om wortels te maken. Hoe eerder de wortels gevormd zijn, hoe beter de bloembol tegen kou en vorst kan.

Bloembollen in potten hebben in de periode na het planten ook nog water nodig omdat de grond in potten sneller uitdroogt.

Zomerbloeiende bloembollen hebben direct na het planten extra veel water nodig. Houd de grond in de tuin of in de potten/plantenbakken na het planten vochtig.

Bloembollen zijn onderverdeeld in drie soorten: enkeljarige, meerjarige en verwilderingsbollen. Enkeljarige bollen bloeien het eerste jaar op hun allermooist, en komen het volgende jaar ook nog op. Na verloop van tijd is de bloei over. Meerjarige bollen zijn bloembollen die meerdere jaren achter elkaar bloeien. Verwilderingsbollen komen ook ieder jaar terug, maar breiden zich ook nog eens uit.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief