Waar plant je best fruit?

Fruittuin, Tips

Fruit plant je best aan op een zonnige plaats

De fruittuin heeft, net zoals de moestuin en kruidentuin, veel licht en zon nodig. Veel zon bevordert niet alleen de groei, maar ook krijgen de vruchten hierdoor een beter suikergehalte. Een goed suikergehalte levert fruit op met een intensere smaak. Kies daarom voor je fruittuin een plaats die zeker in de namiddag en avond in de zon ligt. Het zonlicht is dan immers feller dan in de ochtend.

Fruitstruiken kan je dus makkelijk combineren met je moestuin. Let er wel op dat ze het zonlicht niet wegnemen voor je groenten.

Vaak is het nodig om de vruchten op je fruitstruiken met netten te beschermen tegen vogels. Staan je fruitstruiken ver van elkaar, dan zal dit meer tijd vragen dan wanneer ze eerder samen gegroepeerd staan.

Hoeveel soorten plant je best?

Hoeveel verschillende soorten fruit je kan planten hangt natuurlijk af van de grootte van je tuin.

Met fruitstruiken kan je je tuin ook verdelen in kleinere zones door hagen van fruit aan te planten. Heb je niet veel plaats in je tuin plant dan een “snoephaag” aan met diverse soorten kleinfruit met wisselende oogsttijden waarvan je gedurende een langere periode volop kan genieten. Heb je eerder een grotere oogst nodig van dezelfde fruitsoort, voor het maken van confituur bijvoorbeeld, dan moet je meer struiken of bomen planten die hetzelfde fruit dragen.

Bodem

Ook voor fruitstruiken is een luchtige bodem erg belangrijk. Die bevat veel zuurstof en voedsel en water dringt er makkelijker in door. Je kan de bodem op de plaats waar je fruitstruiken gaat planten, verrijken met humus of potgrond. Een lichte en zanderige bodem is ideaal voor het aanleggen van een fruittuin.

Op een zware klei-achtige bodem kan je eventueel perliet of zand in de grond mengen om de bodem beter waterdoorlatend te maken.

Wanneer je vooral bosbessen, veenbessen of cranberries wenst te planten meng dan voldoende potgrond en tuinturf in de grond, dat is dan weer noodzakelijk om dat deze fruitsoorten houden van een zure bodem.  Gebruik organische meststoffen en potgrond en werk deze zeker voldoende diep in de bodem in. Zo krijgt die een lossere structuur wat noodzakelijk is voor de fruitplanten. Wortels kunnen in een losse bodem immers veel beter groeien. Dit zorgt dan weer voor een betere opname van voedingsstoffen, voor mooiere planten en vruchten met een betere smaak.

Besproeien of niet?

Fruitplanten hebben uiteraard voldoende water nodig om te kunnen groeien. Maar ze verdragen zeker geen natte voeten. Het is daarom aan te raden om enkel te besproeien indien het echt te droog is. En je kan beter een of tweemaal per week goed gieten in plaats van alle dagen een beetje (maak eventueel een gietrand rond de stam en geef hierin water). Is de bodem in je tuin vaak te nat, plant je fruitstruiken dan op een heuveltje. Dit zorgt voor een betere afwatering en voorkomt een te natte bodem rond de wortels van de fruitplanten.

De juiste verzorging

Jaarlijks snoeien is voor sommige fruitplanten noodzakelijk. Voor andere dan weer niet. Hou hier rekening mee wanneer je fruitplanten kiest voor je fruittuin. Hou de zuurtegraad van de bodem onder controle door in het najaar te kalken. Bemest de grond met organische meststoffen. Organische meststoffen zorgen voor een trage, maar langdurige werking. Dit stimuleert zowel de groei van de fruitplant als de vorming van mooie en talrijke vruchten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief